Menu

Kata


Kata is een term uit de Japanse zelfverdedigingskunsten en vechtsporten zoals karate, jiujitsu, judo en in deze betekent het 'vorm'.
Een kata is een stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen, uitgevoerd tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders, die uit verschillende richtingen aanvallen.


Doel van de kata

Het voornaamste doel van de kata is om deze technieken uitvoerig te oefenen en hierbij te streven naar perfectie in uitvoering. Verder leert men een goede houding en balans door het uitvoeren van kata. Traditioneel zijn de kata vormen waarmee budo-stijlen hun curriculum vastlegden en bewaarden. Een kata kan door een individu worden uitgevoerd, maar ook met één of meer partners. Vaak wordt een individuele kata in de dojo door een groep leerlingen uitgevoerd.

Uitvoering

Bij het uitvoeren van de kata zijn de houding en de passen zeer belangrijk. Ook zijn kata een verplicht onderdeel bij de examens voor het behalen van een band. De kata zijn onderverdeeld in verschillende niveaus en worden bepaald door de betreffende bond.

Binnen het Ashihara karate kan kata op verschillende manieren worden gelopen, de meest gebruikelijke vormen zijn het lopen van de kata in vaste vorm waarbij de richting van aanval en verdediging bepaald is of het lopen van de kata in vrije vorm waarbij de kata naar eigen inzicht gelopen mag worden. De technieken van een kata blijven hierbij wel altijd identiek.