Menu

 

Voorgaande Spotlights


9 maanden. 2 jaar. Achtertuin. Samen met Sem na behalen Shodan. Breaking the law. No comment. Thaise poes. Cheerleaders. Biertje..? H&K. Dubrovnik. Slam dunk.

Deze maand in de spotlight...In de spotlight is een rubriek van Budokai Zuid Nederland waarin wij van tijd tot tijd iemand 'uitlichten'. In deze aflevering hebben jullie vragen kunnen verzinnen voor onze 'verse' Shodan Stefan Lindgreen.


Eerst verteld Stefan kort iets over zichzelf:
Ik ben geboren op 24-2-75 in Gouda. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Lekkerkerk. Sporten die ik beoefend heb waren; paardrijden, badminton, jiu-jitsu, Toen ik 18 was ben ik begonnen met karate. Rond deze tijd wist ik niet voor welk vak ik moest kiezen. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd (economie/administratie en optometrie) Na een jaar gewerkt te hebben bij een opticien kwam ik erachter dat dit niet was wat ik wilde. Ik heb toen een toelatingstest gedaan voor het volgende schooljaar aan het CIOS (sportopleiding) Toen ik bericht kreeg dat ik was aangenomen heb ik mijn ontslag genomen. In de 4 maanden tot aan het nieuwe schooljaar heb ik als reisleider gewerkt in Spanje. Eenmaal terug in Nederland heb ik mijn opleiding aan het CIOS in Goes (Zeeland) en Arnhem (Gelderland) doorlopen. Ik heb in beide plaatsen tijdelijk gewoond. Na mijn diplomering heb ik verschillende banen gehad (outdoor instructeur in Duitsland, Sportdocent bij de Politie, Kayak instructeur in Frankrijk, fitness instructeur) Op dit moment ben ik sport en bewegingscoördinator in de gemeente Spijkenisse.

Je hebt begin dit jaar je 1e dan gehaald (winterkamp januari 2009), hoe heb je dat ervaren?
Het dangraad examen is de grootste (sportieve)uitdaging die ik met mezelf ben aangegaan. Ik zie het halen van mijn zwarte band als een overwinning op mezelf. Je kunt winnen van 1000 man, maar als je jezelf overwint ben je pas echt een winnaar.

Wat betekent deze zwarte band voor je en ga je proberen nog meer dan graden te halen?
Ik vind het goed om doelen te stellen in je leven. Je kunt zo'n doel zien als een reis. Je hebt korte reizen en verre reizen maar elke reis begint met 1 enkele stap. Het halen van mijn zwarte band was een doel wat ik mezelf gesteld heb. Ik heb deze 'reis' beëindigd. Maar elk einde is een nieuw begin er zijn nog veel meer andere 'reizen' die ik wil maken.

Vind je het belangrijk voor leden zo hoog mogelijke band te halen en waarom wel/niet?
Ik vind het niet belangrijk om een hoge band te halen. Ik vind het belangrijk dat je een band draagt die je ook echt waard bent. Maar wat ik nog veel belangrijker vindt is om in het karate het maximale uit jezelf te halen. Dit kun je doen op verschillende manieren (wedstrijden, kata, etc ) Als je dit doet komen die banden vanzelf wel.

Je bent sportleraar dus dagelijks met sport bezig, wat is er leuk aan dit beroep en betekend dit dat je zelf elke dag sport?
Als je veel wilt sporten moet je geen sportleraar worden. Een sportleraar staat het grootste gedeelte van de les langs de kant instructie te geven. Wat ik het leuke vind van dit beroep is om vooraf te bedenken wat ik wil bereiken (wat ik de groep wil leren) Door de lessen die ik geef probeer ik deze doelen (lesdoelstellingen) te behalen. Als dit lukt geeft dat mij voldoening.

Hoe lang per dag sport je dan zelf en ben je sporten dan nooit zat?
Ik zou veel meer willen sporten dan nu het geval is. Naast karate heb ik ook interesse voor; Fitness, inline skaten, golfsurfen, salsa cursus, motorrijden, hardlopen, mountainbiken. Met mijn baan en lesgeven + 2x in de week zelf trainen kom ik daar allemaal niet aan toe. Ik zal dus keuzes moeten maken. Juist door deze keuzes wordt ik het sporten nooit zat. Als je elke dag een boterham met kaas eet komt deze na verloop van tijd je neus uit (verandering van spijs doet eten).

Je geeft dus veel les, gebeuren er wel eens leuke dingen en wat is je onlangs het meest bij gebleven?
Ik heb ervoor gezorgd dat de wethouder van Spijkenisse als promotiestunt een oefenpartij tegen Sem Schilt heeft gevochten. Dit was hilarisch !!!

Op welke leeftijd ben je aan karate begonnen/ wat heb je daarvoor gedaan?
Ik moest bij mijn toelatingstest voor het CIOS een voorkeurssport kiezen. Karate zat hier niet bij maar Judo wel. Ik heb toen een 'crash' cursus judo gevolgd om mij voor te bereiden op de toelatingstest. Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen en getraind bij een judo en jiu jitsu sportschool in Zeeland en bij Fred Royers in Arnhem (kickboksen) In Budapest (Hongarije) heb ik heel kort Krav-Maga getraind.

Is Ashihara Karate de enige vechtsport die je interesseert?
Nee, ik vindt dat je als vechtsporter eerst een basis moet hebben. Voor mij is deze basis Ashihara Karate. Daarna denkt ik dat het goed is je horizon te verruimen en kennis op te doen van andere takken van vechtsport. Of dit nu Pencak Silat, Systema, Capoeira of iets anders is doet er niet toe. Dit kan voor ieder persoon anders zijn. Wat voor jou werkt kan je toepassen en deze kennis meenemen naar onze vereniging. Je kunt van iedereen wat leren (kennis = macht).

Je hebt dus interesse in meerdere vechtsporten, welke zijn je favoriet?
Ik ben geïnteresseerd in het combineren van meerdere vechtsporten (Mixed Martial Arts) Persoonlijk vind ik Kick/Thaiboksen, Krav Maga, en Braziliaans Jiu Jitsu goede technieken hebben. Deze technieken zou ik graag willen leren en integreren in de basis die ik nu heb.

Wie is je favoriete vechter (mag van andere stijl zijn)?
Het principe van een zelfverdedigingsport is dat een kleiner en zwakker persoon het kan winnen van een grotere en sterkere tegenstander op basis van techniek. Mijn favoriete vechters zijn dan ook niet degene die winnen door kracht/lengte maar op techniek/tactiek. Mijn favorieten zijn; Muhamed Ali/Cassius Clay (boksen), Kazushi Sakuraba (MMA), Renzo Gracie, Antonio Rodrigo Nogueira (Brazilian Jiu Jitsu).

En is er een stijl die in jou ogen het meest effectief is?
Nee, ik geloof niet dat er een stijl bestaat die het meest effectief. Ik denk dat het aan de persoon zelf ligt. Je hebt vechtsporters die traditioneel of evolutionair ingesteld zijn. De meest legendarische vechtsporters waren allemaal evolutionair (Bruce Lee, Mas Oyama, Helio Gracie etc) Deze mensen zagen in dat je als vechtsporter moet meegaan met de tijd en je stijl continue moet aanpassen en verbeteren. Hiervoor moet je openstaan voor verandering en andere vechtsporten. Ik vind dat traditioneel ingestelde vechtsporters altijd binnen hun eigen cirkel blijven. Ze zijn hierdoor gevangenen van hun eigen denkpatroon (stilstand = achteruitgang).

Maar wat vind je leuk aan Ashihara karate?
Het leuke van Ashihara Karate vind ik dat deze stijl zich kenmerkt door realiteit en effectiviteit. Hideyuki Ashihara was een evolutionair die het belang inzag van verandering. Hij heeft het Kyokushin Karate van Mas Oyama gemoderniseerd. Ashihara karate is dus geen traditionele stijl maar een evolutionaire stijl van karate.

En wat vind je leuk aan onze vereniging?
Het speciale aan onze vereniging is de sfeer die bij ons heerst. Bij veel andere (karate) scholen loopt er een sensei rond die een dictatoriaal schrikbewind voert en met ijzeren hand discipline en respect probeert af te dwingen. Ik ben blij dat Edwin niet zo iemand is. Bij ons laten we iedereen in zijn/haar waarde. Hierdoor is er een vriendschappelijke sfeer waar ruimte is voor een grap.

Heb je wel eens wedstrijden gedaan en heb je toen veel gewonnen?
Ik heb verschillende wedstrijden gedaan maar ben geen echte wedstrijdvechter geweest zoals Edwin. Ik denk dat ik evenveel heb gewonnen als verloren maar ik vind dit niet belangrijk. Als je een goede wedstrijd hebt neergezet maar je verliest dan moet je trots zijn op jezelf. Waar ik het meest trots op ben is dat ik in Rotterdam de beker heb gewonnen voor mooiste vechtstijl (stijlprijs).

Wat is je favoriete kleur/dier/eten?
Kleur: zwart
Dier: poes(jes)
Eten: Indonesisch

Waar ga je het liefst op vakantie?
Avontuurlijk/actieve reizen vind ik het leukst. Ik reis meestal met een rugzak door verschillende landen heen (backpacken) Ik hou ervan om landen te bezoeken die nog niet zijn ontdenkt door het massa toerisme. Op mijn voor laatste reis heb ik in 3 weken tijd wenen (Oostenrijk), Bratislava (Slowakije), Istanbul (Turkije), Sofia (Bulgarije), Belgrado (Servië), Boedapest (Hongarije) en Praag (Tsjechië) bezocht, en als laatste ben in afgelopen zomer in Thailand geweest.

Heb je nog andere hobby’s (behalve vrouwen ;-))?
Zijn er nog andere hobby’s behalve vrouwen???

Nog niet toe aan huisje/boompje/beestje of gewoon de ware nog niet gevonden?
Ik heb er geen haast mee. Bovendien kun je het niet afdwingen. Ik denk dat het vanzelf wel komt aanwaaien. Tot die tijd vermaak ik me prima. Ik wil ik zoveel mogelijk reizen en van de wereld zien totdat ik achter de kinderwagen loop.
Tot zover deze Spotlight waar jullie lang op hebben moeten wachten. Wij gaan proberen iets vlotter dan nu het geval was weer iemand anders aan jullie voor stellen in de volgende Spotlight