Menu

 

Kancho Hideyuki Ashihara

1944 - 1995

Ashihara

De oorsprong van Ashihara Karate

Het Ashihara Karate is een zeer veelzijdige tak van het traditionele Karate, het vindt zijn oorsprong in het Kyokushinkai Karate. Kancho Hideyuki Ashihara beoefende deze stijl bij de legendarische Mas Oyama (de grondlegger van het Kyokushinkai Karate).

Kancho Ashihara werd geboren op 5 december 1944 in de buurt van Hiroshima, Japan. In 1960 verhuisde hij naar Tokio waar hij in 1961 voor het eerst een Karate dojo binnentrad en zich zo snel ontwikkelde dat hij op 26 maart 1964 al zijn Shodan behaalde.

In de loop van de jaren die hierop volgde ontplooide Kancho Ashihara het concept van Sabaki en bleef ook zelf het Karate ontwikkelen. Om conflicten binnen de Kyokushinkai organisatie te voorkomen trok Kancho Ashihara zich in 1978 terug uit deze organisatie en richtte in 1980 zijn eigen organisatie op om zo zijn eigen Karate te blijven ontwikkelen; het Ashihara Karate.

In 1987 bleek Kancho Ashihara de ziekte ALS te hebben, een ziekte die het zenuw stelsel aantast. Begin negentiger jaren verslechterde zijn gezondheid en op 24 april 1995 overleed Kancho Ashihara, hij werd slechts 50 jaar.

Na het overlijden van Kancho Ashihara nam zijn zoon, Hidenori Ashihara, het leiderschap over. Op dit moment zijn er meer dan 250 vertakkingen in 35 landen over de gehele wereld en word sinds 1994 tevens het wereld kampioenschap Ashihara Karate gehouden: The Sabaki Challenge Spirit.

Kenmerken van Ashihara Karate

Ashihara Karate is een vorm van full contact Karate en zoals Kancho Ashihara zelf aangeeft, een stijl zonder franje. Men zal in de Ashihara basistechnieken enige overeenkomst kunnen herkennen met het klassieke Kyokushinkai Karate, doch de technieken op zich zijn verder ontwikkeld en aangepast. Men zal bij het Ashihara Karate verschillende andere benaderingen zien in de schop stoottechnieken dan in het klassieke Karate waarbij de nadruk ligt op het ontwijken van een aanval (Sabaki).

De gevechtsstand van de Ashihara vechter lijkt sterk op die van een kickbokser, enigszins laag en kort met een hoge dekking en met voorkeur voor elleboog en knietechnieken. Terwijl de Ashihara stoten een duidelijke boksinvloed laten zien, prefereert de stijl zelf een hoekende elleboogslag boven de standaardhoek uit het boksen.

Op korte gevechtsafstand wordt vaak gebruik gemaakt van vegen of haaktechnieken om zo een "take-down" te forceren. Op de middenafstand maakt de ingewijde vechter gebruik van korte schoppen en lange stoten waarbij de schoptechnieken worden uitgedeeld zonder belangstelling voor de legale doelen gekoppeld aan het sportkarate. In plaats daarvan worden schoppen op schouders, dijen en kuiten gericht, om de tegenstander uit te schakelen. De lange gevechtsafstand leent zich voor hoge schoppen en wordt de nadruk verlegd naar uitwijkende en gatdichtende counters. Doch blijft het uit balans brengen van de tegenstander altijd centraal staan, met als doel een positie te creëren om hem uit te schakelen.

Het Sabaki, lichaamsontwijking uit de lijn van de aanval, is er op gericht om de tegenstander in een ondergeschikte positie te brengen, bij voorkeur met de rugzijde naar de vechter toe. Zowel in het Kihon als het Kata, die beide gericht zijn op het echte gevecht, is er een enorme dynamische training zoals bij het boksen en kickboksen. Stilstand tijdens het gevecht is bij het Ashihara zeer ongebruikelijk en ongewenst.

Hidenori Ashihara

Het aantal scholen en beoefenaars van Ashihara Karate is sinds 1980 blijven groeien en is Ashihara Karate inmiddels uitgegroeid tot een internationaal hoog aangeschreven vorm van het traditionele Karate. Mede door de inzet van Shihan Cook en Shihan Jonkers wordt het beoefend in Zweden, Nederland, Duitsland, Rusland, Oekraïne Duitsland, Frankrijk, België, Georgië, de Verenigde Staten, Zuid Afrika en vele andere landen.


Bron: internet